FAQ – utställning

1. Vad finns det för typer av utställningar och hur anmäler man?
Officiell utställning
De officiella utställningarna har alltid föranmälan som går ut ca 2 månader före utställningen. Anmälningsinformation finns alltid i annonsen. Ibland hänvisar annonstexten att ”använda SKK:s tresidiga blankett” som du kan beställa kostnadsfritt från SKK:s blankettsida.
Många av de stora utställningarna som SKK anordnar har även anmälning samt betalning via SKK:s webbplats. För att delta i officiella utställningar måste du vara medlem i SKK. Finns det ytterligare krav på medlemskap brukar det stå i annonsen.
Om du ska anmäla dig till Terrierklubbens utställningar måste du även vara medlem i Terrierklubben (medlemskap i Parsonklubben räcker inte till). Ca 1 vecka före utställningen får du din nummerlapp och tävlingsinfo på posten.

Inofficiell utställning
Du anmäler dig till en inofficiell utställning med föranmälan på samma sätt som en officiell utställning, informationen står i annonsen. Vid inofficiell utställning utan föranmälan eller sk drive-in gör man ingen föranmälan utan anmäler sig på plats. Oftast är anmälan öppen ca 3-4 timmar på förmiddagen.

2. Hur går bedömningen till?
Alla hundar som har fått ett CK på officiell utställning eller HP på inofficiell får tävla om ”BIR” – ”Bäst i rasen”. Ringsekreteraren ropar in alla som gått vidare för att domaren ska döma vilken som blir bästa tik respektive bästa hane. Man tar hanarna för sig och tikarna för sig. Slutligen väljer domaren bäst i rasen, BIR. Om han väljer att tiken vinner blir den BIR och då blir bäste hane ”BIM” – ”Bäst i motsatt kön”, dvs 2:a totalt. Det är bara BIR-hunden som får tävla vidare. Nästa steg är att utse ”BIG” – ”Bäst i gruppen”, då ska man utse bästa terriern av alla BIR-terriers, då får bästa parson tävla mot bästa border osv. I BIG placerar man, liksom i BIR, 5 hundar, resten blir avtackade och oplacerade. BIG-hunden går vidare till ”BIS” – ”Best In Show” som är finalen. Då tävlar bästa grupphunden i respektive av de 10 olika rasgrupperna, vinnaren får den åtråvärda titeln BIS – Best In Show.

Utställningslexikon
HP = Hederspris (=extra lovande valp)
CK = Certifikatkvalitet (=hunden kan få ett certifikat)
CERT = Certifikat (=hunden behöver tre sådana för att bli utställningschampion)
CACIB = Internationellt certifikat (=behövs för att bli internationell utställningschampion)
BIR = Bäst i rasen (=dagens snyggaste parson)
BIM = Bäst i motsatt kön (=dagens snyggaste parson som är av det kön som inte vann, ”2:a plats” ungefär)
BIG = Bäst i gruppen (=dagens snyggaste terrier)
BIS = Best In Show (=hundutställningens snyggaste hund)

Domarkritik
Du får alltid en skriftlig kritik med domarens omdöme om din hund på utställning.
Här kan du läsa vad den här domaren tyckte om din hund just den här dagen.
Ta kritiken för vad den är.

Oftast får du inte kritiklappen direkt när du visat hunden men ganska snart efter kan du hämta kritiken.
Så länge du är ”kvar i tävlingen” får du inte hämta ut din kritik, men när du är klar för dagen kan du hämta ut den.
Somliga domare lämnar utförlig kritik och somliga är mer sparsamma.

Kom ihåg att det är samma hund som som du åker hem med som du kom dit med – oavsett vad domaren sagt idag.

3. Vad finns det för klasser?
På utställningen finns många olika klasser, de flesta relaterar till hundens ålder.
Om din hund ”passar in” i flera klasser får du anmäla dig i valfri klass (undantag championklass).
Exempelvis om din hund är 18 månader och har ett godkänt grytanlagsprov;
då kan du välja om du vill anmäla hunden till unghundsklass, jaktklass eller öppen klass.

•Valpklass (6-9 mån).
Inofficiell klass där man bedömer hundarna i konkurens med de andra för dagen anmälda hundarna.
Särskilt lovande valpar får ett Hederspris – HP.
• Juniorklass (9-15 mån).
Unghundsklass (15-24 mån).
• Jaktklass (15 månader och uppåt). (Lägst 3:e pris på grytjaktprov.)
• Öppen klass (15 månader och uppåt).
• Championklass (15 månader och uppåt).
• Veteranklass (7 år och uppåt).

4. Vilka är utställningsmomenten?
Gå i ringen
Du och din hund går moturs i ringen. Hunden ska vara på din vänstra sida. Nu ska du försöka visa hundens rörelser så bra som möjligt.
Genom att gå ”ganska fort” så får du hunden att sträcka ut stegen utan att börja springa. Träna hunden att den inte får nosa eller hoppa i den här situationen. Det kan vara en bra idé att köpa ett utställningskoppel så att hunden känner igen situationen. Ett utställningskoppel är tunnare och kortare än ett vanligt koppel och på våra små fina hundar vill man inte visa hunden i vardagshalsbandet. Ha absolut inte flexi-koppel i ringen, det kan man aldrig hantera hunden med. Domaren brukar både vilja se dig gå runt i ringen samt i en triangel. När du ska gå i triangeln vill domaren se just en triangel så att han/hon får se hunden från olika vinklar. Slutligen brukar man få gå fram och tillbaka utgående från domaren för att hunden ska visa sina rörelser rakt framifrån samt rakt bakifrån.

Bordet
Du lyfter upp din hund på bordet och här är det bra om hunden kan stå något så när still.
Hunden får absolut inte vara aggressiv mot domaren då kan ni bli utvisade.
Domaren kommer att känna igenom hundens päls och kroppsbyggnad samt för vuxna hanhundar kontrolleras testiklarna och det tycker inte alla hanar om. Om hunden har svårt att stå still kan du träna på att försöka hålla fast den lite diskret.

Tandvisning
Vid tandvisning ska domaren kunna lyfta på läppen på din hund för att se bettet och om den saknar några tänder.
Det här kan man träna på innan för det kan vara otäckt om inte hunden är van.
Sker på bordet.

Slutlig uppvisning
Slutligen får du ställa upp hunden framför domarbordet medan domaren sammanfattar sitt omdöme för sekreteraren som skriver kritiken.
Stå inte för nära domaren, låt honom få ett bra perspektiv på din hund.
Här är det bra om hunden kan stå ”själv” och gärna se glad och käck ut – utan att hoppa och leka.

5. Hur ser programmet för utställningsdagen ut?
Officiell utställning
Se till att vara på plats i tid för när du kommer till utställningen ska hunden snabbundersökas av veterinär och ibland kan det vara kö.
Ha med dig vaccinationsintyg, det vill veterinären se och det är obligatoriskt.

När du visar din hund på officiell utställning har man sorterat alla parsons i kön och ålder, först brukar man ta valparna sedan de vuxna hundarna i stigande ålder. Hanarna går alltid först. Man brukar avsluta valparna innan man börjar med de vuxna hundarna. Om du tex har en hanhund som ska tävla i juniorklass väntar du tills det blir dags för ”juniorhanarna”. Då kallar ringsekreteraren in samtliga anmälda juniorhanar. Ordningen finns i programmet som man kan köpa i entrén. Man sorteras i bokstavsordning. När alla är på plats brukar domaren vilja att alla ska gå runt i ringen ett eller två varv så att han/hon får ett första intryck av gruppen. Gå med någon meters lucka till nästa hund.

Efter de inledande varven bedömer sedan domaren hundarna en och en på bordet och på golvet. När domaren är klar med bedömningen av din hund får du ert ”betyg” i form av ett färgat litet plastband. Rött band betyder 1:a pris och då är man vidare i tävlingen. Blått band betyder 2:a pris och gult 3:e pris och för bägge dessa är utställningen slut för den dagen. Får du rött band kan du ställa dig sist i kön med hundar igen för då ska din hund placeras i konkurrensklass.

För unghundar heter nu klassen ”unghundskonkurrensklass” och domaren placerar 5 hundar, plats 1-4 + en reserv. Det brukar gå till så att domaren ber er gå något extravarv och ibland en till gång fram och tillbaka. Man visar inte hunden på bordet någon mer gång. När domaren placerat hundarna inom klassen delar hon även ut eventuella CK – certifikatskvalitet. Det är ett litet bonuspris som betyder att du även är välkommen att tävla i bästa tik/hanhundklass. Har du fått ett CK får du även ha med din hund i Parsonklubbens CK-boken. De hundar som fått CK tävlar vidare om BIR och BIM efter bästa tik/hanhundklass.

När domaren placerar hundarna i bästa tik/hanhundklass får den som kommer först ett certifikat, CERT. När hunden har tre CERT blir den utställningschampion och får titeln SUCh. Hunden måste ta minst ett CERT över 2 års ålder. Om den hund som placeras först redan är champion får den inget CERT (den ”behöver” ju inga flera) utan då går turordningen vidare till den första hunden som får tävla om CERT:et.

På en internationell utställning tävlar man inte bara om CERT utan även om CACIB, internationella certifikat.

Inofficiell utställning
Inofficiella utställningar med föranmälan fungerar väldigt lika officiella men oftast är det inte alls lika många hundar med så man kan ofta bli ensam i sin klass. På inofficiella utställningar tävlar man bara om Bäst i rasen, BIR, och Bäst i motsatt kön, BIM. Några certifikat eller CK delas inte ut.

När den inofficiella utställningen är utan föranmälan är det ”drive-in” som gäller, dvs anmälan på plats. Vid anmälan får du visa vaccinationsintyg och berätta ras och ålder på hunden. Det finns oftast en valpklass och en vuxenklass.

Efter anmälan får man en nummerlapp och så väntar man på sin tur att gå in i ringen. Oftast är det 2-4 ringar där de olika rasgrupperna sorteras in i olika ringar. Terrierna är grupp 3. När man sitter och väntar på sin tur får man alltså se flera olika hundraser lite huller om buller vilket kan vara ganska roligt. Lite innan det blivit din tur kan du ställa dig redo utanför ringen. När det är din tur går du in i ringen till domaren. Ibland får man börja med att gå runt med hunden i ringen men oftast vill de först se hunden på bordet, domaren visar hur de vill ha det.

När domaren sett din hund får du antingen ett ”Hederspris (HP)” eller ett ”tack för idag”. Om du får ett HP så går du vidare och då är det till att sätta sig och vänta igen. Nu får du vänta tills ALLA hundar i ringen har visats (och det kan ta ett tag, medtag fika). När alla hundar visats ska man ta fram ”Bäst i rasen (BIR)” för respektive ras av alla hundar som fått ett HP. Har man en parson kan man normalt blir ”BIR” utan att behöva tävla mot någon annan. BIR-hunden tävlar sedan vidare.

 LYCKA TILL!

Åter till Utställning >>>